Lees jij graag een boek ?
Lees je graag een boek? Vind je het boeiend eigen inzichten en leeservaring met anderen te delen? Verlang je nieuwe schrijvers en boeken te leren kennen? Hou je ervan persoonlijke meningen te verwoorden over intermenselijke relaties en maatschappelijke problemen? Geniet je van een pittige discussie? Wil je een nieuwe vriendenkring opbouwen? Kortom, zin in plezierig lezen, nieuwe ideeën, nieuwe inzichten, nieuwe mensen? VAN HARTE WELKOM OM MEE EEN LEESKRING TE VORMEN WAAR? Pastorie Sint Joris, Mechelseplein 24, 2000 Antwerpen WANNEER? In overleg met deelnemers 4-5 maal jaarlijks. Samenkomst zie de agenda voor de volgende datum om 15.00 uur. GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN: sovederg@gmail.com
Waarom een leesgroep oprichten?
LEZEN van fictie is niet alleen een plezierige tijdsbesteding. Het verruimt ons denken, leert ons anderen beter te begrijpen. Naast ontspanning en afleiding kan het troost bieden in moeilijke tijden en zelfinzicht aanwakkeren. Al lezend kan je via de personages jezelf ontdekken of er afstand van nemen. Kortom het kan leiden tot persoonlijke groei. Verhalen helpen zo in de ontwikkeling van de persoonlijkheid en het zelfbewustzijn.
Het zich verplaatsen in de ervaringen en gedachten van anderen wakkert tevens tolerantie en begrip aan. Het inlevingsvermogen wordt gestimuleerd en leidt naar meer genuanceerde opvattingen over medemensen. Fictielezen kan vooroordelen tegengaan (vb. personages die tot andere culturele of sociale groepen behoren). De nieuwe vaardigheden die men opdoet kunnen zo sociale interacties en connecties met de medemens aanzwengelen. Onderzoek wees uit dat fervente lezers zich sociaal sneller zouden inzetten via vrijwilligerswerk en donaties…
Het SAMEN LEZEN van een opgelegd of door de groep uitgekozen boek biedt vanuit sociaal oogpunt een meerwaarde. Van gedachten wisselen, je mening toetsen aan die van anderen, ontdekken wat anderen in hetzelfde boek gezien hebben… Verder is het mogelijk nieuwe schrijvers en boeken te leren kennen die men anders niet zou kiezen, persoonlijke meningen over intermenselijke relaties en maatschappelijke problemen te verwoorden in een sfeer van gemoedelijkheid, (eventueel gekoppeld aan een hapje en een drankje). Samen met gelijkgestemden praten over boeken, met respect naar elkaar luisteren en verschillende meningen met elkaar delen geeft een emotionele lading mee, verhoogt de motivatie en bevordert teamwork. Hierdoor krijgt het verhaal meer diepgang. Het boek wordt dan meer dan een verhaal. Het kan in deze sfeer zowaar een vriendenkring doen ontstaan.
WERKING LEESGROEPJE
-optimaal groep van 8 personen
-eerste te lezen boek wordt opgelegd. Daaropvolgende boeken worden gekozen in gemeenschappelijk overleg
-duur +/- 2 uur per samenkomst (incl.pauze)
-beschikbaarheid van lectuur: geopteerd wordt voor titels die voorhanden zijn in openbare bibliotheken
– het gaat niet om een strenge literaire analyse van een boek. Bedoeling is meerstemmigheid van gedachten optimaal te laten doorklinken en groeien. Reflecteren over inhoud van het boek waarbij getracht wordt verdediging, overtuiging en heftige reacties zoveel mogelijk te vermijden. In het eerste deel wordt de inhoud van het boek behandeld. In het tweede deel is er meer ruimte voor spiegeling aan (eigen) leven, aan omgeving, aan situatie in de wereld. Leeskring is niet sterk gestructureerd. Wordt informeel gehouden, geen verslagen, nodige discretie
-frequentie: in overleg met deelnemers 4 of 5 maal per jaar