Mensen vangen in 2025

Mensen vangen in 2025

Vandaag gaat het over een roepingservaring, waarin God mensen roept tot een specifieke taak of missie.

In de eerste lezing ziet de profeet Jesaja een visioen van de Heer op een hoge en verheven troon. Hij voelt zich onwaardig vanwege zijn zonden, maar een seraf reinigt zijn lippen met een gloeiende kool, waardoor zijn schuld wordt weggenomen. Vervolgens hoort Jesaja de stem van de Heer die vraagt: “Wie zal Ik zenden?” Jesaja antwoordt: “Hier ben ik, zend mij!”

In de evangelielezing vindt de roeping van de eerste discipelen plaats. Jezus vraagt Simon (Petrus) om zijn netten uit te werpen na een nacht zonder vangst. Tot hun verbazing vangen ze een enorme hoeveelheid vis. Simon, net zoals Jesaja, voelt zich onwaardig en zegt: “Heer, ga van mij weg, want ik ben een zondig mens.” Jezus antwoordt echter: “Wees niet bevreesd; voortaan zul je mensen vangen.” Simon en zijn metgezellen laten alles achter en volgen Jezus.

Beide passages benadrukken het gevoel van onwaardigheid en zonde bij de geroepene, maar ook de vergeving en reiniging die volgt. Uiteindelijk leidt dit tot een bereidheid om Gods roeping te aanvaarden en te volgen.

In Lucas 5, 10 zegt Jezus tegen Simon (Petrus): “Wees niet bevreesd; voortaan zult ge mensen vangen.” Deze uitdrukking betekent dat Simon en de andere discipelen voortaan mensen zullen winnen voor het Koninkrijk van God, in plaats van vissen te vangen. Het gaat om het verspreiden van de boodschap van Jezus en het brengen van mensen tot geloof. Het beeld van “mensen vangen” suggereert een actieve rol in het aantrekken en begeleiden van mensen naar een nieuw leven in Christus. Net zoals vissers vissen uit het water halen, zullen de discipelen mensen uit hun oude leven halen en hen leiden naar een leven in geloof en gemeenschap met God.

Hoe vang je mensen vandaag de dag? Veel christenen zien het als hun roeping om het evangelie te delen met anderen, net zoals de discipelen werden geroepen om “mensen te vangen”. Dit kan door persoonlijke gesprekken, gemeenschapsactiviteiten, of door gebruik te maken van moderne media zoals sociale media en podcasts. Naast het delen van het geloof, gaat het ook om het begeleiden en ondersteunen van nieuwe gelovigen in hun spirituele groei. Dit kan door middel van bijbelstudies, gebedsgroepen, en mentorschap. Het dienen van anderen wordt gezien als een manier om de liefde van Christus te tonen. Dit kan door vrijwilligerswerk, liefdadigheidsprojecten, en het helpen van mensen in nood. Kerken en christelijke organisaties werken vaak aan het opbouwen van sterke gemeenschappen waar mensen zich welkom en geliefd voelen. Dit kan door het organiseren van evenementen, het bieden van ondersteuning en het creëren van een inclusieve omgeving. Deze toepassingen helpen om de boodschap van Jezus relevant en levend te houden in de moderne wereld, en om mensen te verbinden met het geloof en met elkaar.

(B.N.)