Keuzevrijheid

Keuzevrijheid

In de eerste lezing staat de keuzevrijheid centraal. Jozua vraagt het volk of ze dienaren van de Heer willen zijn of de goden van hun voorouders willen dienen. Het volk kiest enthousiast voor de Heer. Kiezen wij nog enthousiast voor de Heer?

In de evangelielezing zien we echter groeiend verzet en gemor. Zelfs Jezus’ leerlingen twijfelen. De kerngroep van de twaalf staat voor de radicale keuze tussen geestelijk en vleselijk leven. Petrus blijft trouw omdat Jezus eeuwig leven verkondigt. Zo draait het om geloof, vertrouwen en de keuze voor God. In de evangelielezing lezen we dus dat veel leerlingen zich terugtrokken en niet langer met Jezus meegingen. Ze ergerden zich aan Jezus toen Hij zei dat geloof alleen mogelijk was als God de Vader hen daartoe uitverkoren had. Deze uitspraak stuitte velen tegen de borst, en ze haakten af. Jezus vroeg toen aan de Twaalf of ook zij wilden vertrekken. Het lijkt erop dat hun twijfel voortkwam uit de uitdagende en radicale aard van Jezus’ leer en de hoge eisen die Hij stelde aan geloof en toewijding. Hoe zouden we zelf reageren, als Jezus ons de verzen van Mt 10, 37-39 zou voorschotelen? “Als je meer van je vader of moeder houdt dan van Mij, ben je Mij niet waard. En als je meer van je zoon of dochter houdt dan van Mij, ben je Mij niet waard. En als je het kruis niet opneemt en Mij volgt, ben je Mij niet waard. Iedereen die zijn leven vindt, zal het verliezen. Maar iedereen die zijn leven verliest omdat hij van Mij houdt, zal juist leven krijgen”. De apostelen wisten al te goed dat de tot de kruisiging veroordeelden hun eigen kruis moesten opnemen en dragen…

In het België van 2024 hebben we zo ongeveer wel keuzevrijheid op gebied van religie. Het is onze eigen morele verantwoordelijkheid om een eigen keuze te maken. Het vermogen om te kiezen tussen goed en kwaad, deugdzaamheid en zonde, is een essentieel onderdeel van morele ontwikkeling. Wanneer mensen vrijwillig kiezen om een bepaalde religie te volgen, getuigt dit van hun geloof en toewijding. Het is een bewuste keuze om spirituele waarden en overtuigingen te omarmen. Religie biedt antwoorden op diepgaande vragen over het leven, het universum en het doel van ons bestaan. Door te kiezen voor een religie, vinden mensen betekenis en richting in hun leven. Welke levensbeschouwing biedt de beste zingeving voor ons leven? Keuzevrijheid stelt mensen in staat om hun spirituele pad te verkennen en te ontwikkelen. Ze kunnen verschillende praktijken, leringen en tradities onderzoeken voordat ze een definitieve keuze maken. Vooral in tijden van internet en artificiële intelligentie kan men gemakkelijk allerlei religies verkennen. Religieuze diversiteit wordt bevorderd door keuzevrijheid. Mensen kunnen verschillende religies en overtuigingen respecteren en begrijpen, zelfs als ze zelf een andere weg volgen.

In veel samenlevingen wordt religieuze vrijheid beschermd als een fundamenteel mensenrecht. Keuzevrijheid stelt individuen in staat om hun religie te belijden zonder dwang of vervolging.

Kortom, laten we deze (keuze)vrijheid waarderen (ze bestaat heus niet overal) en laten we tot het besef komen dat Jezus Christus veruit de beste weg is (om niet te zeggen de enige). Zei Hij niet: “IK BEN  de weg en de waarheid en het leven. Alleen door Mij kun je bij de Vader komen” (Joh 14, 6 – BB)?

(B.N.)